Open University of the Netherlands

Web: www.ou.nl

 

Az Open University of the Netherlands nyílt és távoktatást fejleszt és kínál. Az OUNL oktatással és tanulással kapcsolatos kutatásokat végez, konkrétan (de nem csak kizárólag) a távtanulás és az élethosszig tartó tanulási körülményeket vizsgálja. Az OUNL nemzetközileg elismert intézmény és a holland egyetemek között az első számú az online tanulás tekintetében. Különösen nagy figyelmet fordít az új technológiák, valamint a hatékony oktatási és tanulási módszerek használatára, ezáltal hatékony, vonzó és elérhető élethosszig tartó tanulási lehetőségeket biztosít. Az egyetemen belül a Welten Intézet az oktatástudomány és –technológia, valamint a haladó tanulás szakértelmét integrálja. A Welten Intézetet a vezető nemzetközi kutató intézmények között tartják számon a technológiával támogatott tanulás (TEL) területén. Ezen a területen kiemelkedő hírnévnek örvend és a legnagyobbak között tartják számon Európa szerte. Tagja a TELI kutatócsoportnak, amely a technológiával támogatott tanulási környezetek oktatási és tanítási innovációs lehetőségeit vizsgálja.

A Welten Intézet küldetése a tanulás fejlesztése és a kompetenciák kialakítása az iskolákban, munkahelyeken, otthonokban, valamint útközben kombinálva a legkorszerűbb tudást az új informatikai és kommunikációs technológiák innovatív erejével a tanulás tudományán belül.

A Welten Intézet az “oktatás ökológiája” szemléletmódot képviseli. Ez annyit jelent, hogy az intézet nemcsak a tudományos kutatások elméleti területén tevékenykedik, hanem együttműködik a felhasználókkal a tudományosan hangzó tanulási környezet, oktatási formák és módszerek megvalósításában és fejlesztésében is.

Az oktatás komplexitását és a gyorsan fejlődő technológiák használatát számba vevő kutatási tevékenységek fontos szerepet játszanak ebben. A mögöttes gondolat az, hogy az oktatástudomány és az oktatási gyakorlat közötti kapcsolat alapvető jelentőséggel bír a jó oktatási kutatáshoz és következésképpen az oktatás minőségének fejlesztéséhez. Mindazonáltal a Welten Intézet nagyon szigorú tudományos követelményeket állít magával szemben: a tudományos tevékenységeinek eredményeit igazolni kell, általánosíthatónak kell lenniük, és meg kell találni a módját annak, hogy mértékadó (hazai és nemzetközi) publikációkban jelenjenek meg.

A Welten (kutatási) program kombinálja a különböző területekhez szükséges szaktudást, mint például a nyílt oktatás és innováció, formális és informális tanulás pedagógiai forgatókönyvei, közösségi média keresztezései (személyes tanulási környezet), társadalmi és helyzeti tudatosság, hasznosíthatóság, csak úgy, mint a tartalomszerkesztés, tartalomkezelés, munkahelyi tanulás és általában véve az élethosszig tartó tanulás. A Welten Intézet (korábbi nevén CELSTEC) a megközelítőleg 90 főből álló kiváló kutatói csoportjával aktív koordinátora és résztvevője számos európai és nemzetközi kutatási projektnek, az FP5-től a H2020-ig (pl.: Inspiring Science Education (ISE), Open Discovery Space (ODS), LinkedUP, LACE, Unfold, TENCompetence, LTfLL, GRAPPLE, idSPACE, Handover, PATIENT).